Vrees voor gezondheid bij vochtproblemenVochtschade

case3-1
Schimmelvlekken in een woning zijn vaak een grote ergernis. Het zoeken naar de juiste oorzaak is noodzakelijk voor een goede leefkwaliteit.

Schimmelvorming van aanzienlijke hoeveelheid is ongezond. Het is noodzakelijk om dit probleem aan te pakken.

Probleem

De eigenaar van de woning vreesde voor zijn gezondheid nadat er zich problemen voordeden 5 jaar na een renovatie van de woning.

Onderzoek

Bij metingen, nazicht en rondgang hebben wij kunnen vaststellen dat er zich ernstige vochtproblemen voordoen in de woning.

De meeste zones rond de ramen en muren alsook de vloer meten relatief droog. Behalve onder het niveau van het vochtscherm waar de muur rechtstreeks in contact staat met de vloerplaat.

 

 

 

 

 

Door een porositeitstest met een Karstenbuis is de gevelsteen getest. Deze bleek heel poreus te zijn waardoor het buitenspouwblad helemaal doornat meet.

Conclusie

Door het ontbreken van een degelijke maaivelddichtig loopt het regenwater via de verzadigde maaiveldzone in de kruipkelder. Dit resulteert in een zeer hoge onderliggende dampdruk. Deze dampdruk gaat doorheen het volledige gebouw en condenseert op de koudste plaatsen. Het verdampen en opnemen van het vocht kost 20 – 30% aan extra verwarming. Er zijn veel te weinig ontluchtingen voorzien voor de hoge dampdruk van de natte kruipkelders. Bovendien kan met het de aanwezige T-verluchtingen water rechtstreeks in de kruipkelder stromen.

Er komt regenwater in de spouw terecht komen. Als gevolg ontstaat er dauwpuntcondensatie in de spouw bij temperaturen van 14,2 graden Celcius en lager. Daarom zijn er witte aanslag en korstmossen op delen van de gevels.

Hoe kunnen wij helpen?

Heb je geen antwoord op je vragen gevonden?

Ook een probleem?