Sick Building Syndrome (SBS)

Heb je het vermoeden dat je ziek wordt in jouw woning of kantoor, dan komt dit mogelijk door de aanwezigheid van schimmels. Schimmels in gebouwen produceren giftige stoffen (mycotoxinen) die schadelijk zijn voor de gezondheid. De woning droog houden en minimaal luchten is dus absoluut noodzakelijk.

Dat blijkt uit diverse onderzoeken die de binnenlucht in gebouwen onderzochten. De onderzoekers ontdekten dat sommige schimmels kankerverwekkende stoffen afscheiden.

Al langer is bekend dat het ‘Sick Building Syndrome’ (SBS) kan zorgen voor vage symptomen zoals irritatie van de neus- en oogslijmvliezen, hoofdpijn, dermatitis, lusteloosheid en andere kwalen.

Schimmelgroei

Deze symptomen zijn te wijten aan het verblijf in een gebouw met slechte luchtkwaliteit en worden vaak geassocieerd met schimmelgroei.

Tot nu toe zijn er echter nog geen duidelijke oorzaken bekend van het syndroom. Dit in tegenstelling tot ‘gebouwgerelateerde ziekten’.

Vocht in gebouwen wordt in verband gebracht met ademhalingsstoornissen. Mijten zouden hierin een rol spelen maar ook schimmels, gisten en bacteriën.

Infecties

Schimmels produceren mycotoxinen of schimmeltoxinen. Dit zijn uiterst giftige stoffen die infecties, allergieën en zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Verluchting en ventilatiesystemen kunnen verborgen besmettingen huisvesten die behoorlijk schadelijke invloeden kunnen hebben. Het reinigen en onderhouden van verluchtingskanalen wordt soms nagelaten.

Een contactmonster van de binnenzijde van een verluchtingskanaal kan reeds uitsluitsel geven of er sprake is van besmetting.

Voor meer informatie kijk op www.fula.be

hoe kunnen we helpen?

Heb je geen antwoord op je vragen gevonden?

Vragen over dit onderwerp?